• 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transmission ??
#1
Having a problem with my 71. Starts and runs fine but when I put it into gear any gear nothing. won't move an inch no noise or any thing C6 trans. Motor or trans has not been out of the car. Any ideas  ??? thanks

[Image: 20r9ylt.jpg]
  Reply
#2
Easy fix would be its low on fluid. Have any leaks? Checked the fluid lately when it was hot , engine running in park? You don't get forward or reverse at all? What if you wait a while does it engage?
  Reply
#3
No leaks . Not low in fluid. Put it in any gear nothing..

[Image: 20r9ylt.jpg]
  Reply
#4
Probably could be one of several thing then but Id have to refer this one to a trans expect then. If you lived closer to central NY I could sell you a C6 if it came to that!
  Reply
#5
If the fluid is okay then check the shift linkage to the trans. The bolt on the shifter side could be loose which will allow the shifter to move from park to drive, but the loose linkage to the teans is not moving with it.

1973 H Code Convertible - Medium Copper Metallic - June 8, 1973, Built Ford Marketing Sales Vehicle
[Image: DSC_0266xsm.jpg]
[Image: satellite.png] Proud Space Junk Award Winner!












  Reply
#6
put the rear on jack stands, start the car and go under and manually shift the car into gear and see if the trans engages. If you feel the "clicking" when you move the shift arm and no movement, you most likely have a bad torque converter
  Reply
#7
So it was working fine and then this problem? I would suspect the linkage. I take it the RPM's don't drop when in gear either?

'Mike'
73 Convertible - 351C/4V CC heads/4bolt/forged flat tops/comp 270/rhodes/mallory unilite/tri-power/hookers/glasspacks/c6/3.50 limited slip/Gear Vendors/Global West sub frames, strut rods and shelby style traction bars/ Rear sway bar/tilt steering (not original)

Pics of modifications included in:
  Reply
#8
(11-14-2017, 03:23 PM)waterlife Wrote: put the rear on jack stands, start the car and go under and manually shift the car into gear and see if the trans engages. If you feel the "clicking" when you move the shift arm and no movement, you most likely have a bad torque converter


PLEASE... nobody go under their car while it is running on jack stands - it isn't worth it.
  Reply
#9
(11-15-2017, 10:03 AM)OMS Wrote:
(11-14-2017, 03:23 PM)waterlife Wrote: put the rear on jack stands, start the car and go under and manually shift the car into gear and see if the trans engages. If you feel the "clicking" when you move the shift arm and no movement, you most likely have a bad torque converter


PLEASE... nobody go under their car while it is running on jack stands - it isn't worth it.

Thank you.... sheesh....

Here's what I'd do.

1 - verify that your fluid is full. Start car, run in park for 30 secs or so, cycle through gears pausing in each for 10 secs (you should feel a solid detent for each gear). Pull dipstick, wipe fluid off, re-stick and check. As long as there is fluid somewhere near the full line, there's enough to get it into gear. If not, add fluid 'til it shows on the stick. Type F only!

2 - If you have plenty of fluid and still no joy, and you've verified that the shifter is actually moving the shift lever on the side of the trans, then I would pull the dust cover off the front of the bellhousing and check that the torque converter is bolted to the flexplate. Fords normally had studs on the converter, but you never know if it has an aftermarket perfomance converter. 

3 - if all that does nothing, then I think it's time to take it to the tranny shop.


  Reply
#10
what ever happened to be the issue??
  Reply
Share Thread:  


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  FMX transmission shifter seal replacement how to mach1000 13 4,831 06-21-2018, 03:56 AM
Last Post: summerboy
  Transmission Identification Helicopter 4 318 05-12-2018, 06:37 AM
Last Post: TommyK
Wrench C-6 Transmission Leak 73Mach1Mustang 13 2,007 05-08-2018, 10:44 PM
Last Post: Canted 393
  Transmission Neutral Safety Switch CJ MACH 1 2 463 03-18-2018, 09:36 AM
Last Post: c9zx
  c4 transmission ? nailpounder 3 430 01-16-2018, 06:37 PM
Last Post: nailpounder
  FMX Transmission Leak Bell Housing parforever 11 3,701 11-16-2016, 12:49 PM
Last Post: mreddie72
  Transmission issue. Shields 9 1,363 05-02-2016, 03:24 AM
Last Post: Shields
  Transmission sleeping?? Mexican 12 1,626 02-26-2016, 03:46 PM
Last Post: 73pony



Users browsing this thread: 1 Guest(s)