71-73 Swag

  • New T-Shirt Design (Also coffee mugs and posters!) – read more!
  • Mach 1 Key Tags available (almost gone!) – read more
  • Convertible Key Tags available (limited supply) – read more
  • Coupe Key Tags available (only a few left) – read more

  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PerTronix / Relay issue at low RPM
#1
Hey all,
I just installed the replacement starter relay offered by PerTronix. I have the Ignitor III and their Flamethrower Coil as well. The latter items have worked ok but it was noticeable that I wasnt using un-resisted DC for the unit. So yesterday I installed the replacement relay.
WOW what a difference. The car starts right up and runs as smooth as can be... until you pull out of the driveway. Under moderate to high acceleration no issues noticed, but at low acceleration between ~1300 and ~1600 RPM the tach bounces between 0 and 1500 or so. The engine is off then its on then it off then its on if you know what I mean.
Could this be timing? I understand that when you mess with the PerTronix that you should check the timing but I can't get it straight in my head. I guess my first point is to check the timing but Im still lost as to how it could be a problem.
Thanks for any insight you can offer.
  Reply
#2
I don't think it is timing. I would check how you have it all wired up. The tach is part of the entire system (unlike a lot of other cars). If it is dropping to zero my guess is you are not getting a spark. Weird symptoms though...


'Mike'
73 Convertible - 351C/4V CC heads/4bolt/forged flat tops/comp 270/rhodes/mallory unilite/tri-power/hookers/glasspacks/c6/3.50 limited slip/Gear Vendors/Global West sub frames, strut rods and shelby style traction bars/ Rear sway bar/tilt steering (not original)

Pics of modifications included in:
  Reply
#3
will e;35259 Wrote:I don't think it is timing. I would check how you have it all wired up. The tach is part of the entire system (unlike a lot of other cars). If it is dropping to zero my guess is you are not getting a spark. Weird symptoms though...

Oh I know Im not getting a spark. Its a complete misfire seemingly every other spark. And If it were wiring then why only in such a small RPM range when all the other driving is great?
  Reply
#4
Maybe too much voltage to the coil?

'Mike'
73 Convertible - 351C/4V CC heads/4bolt/forged flat tops/comp 270/rhodes/mallory unilite/tri-power/hookers/glasspacks/c6/3.50 limited slip/Gear Vendors/Global West sub frames, strut rods and shelby style traction bars/ Rear sway bar/tilt steering (not original)

Pics of modifications included in:
  Reply
#5
will e;35292 Wrote:Maybe too much voltage to the coil?

I read my pamphlet on the Flamethrower coil. It said that it wants all of it. I just replaced my regulator as well.
  Reply
Share Thread:  


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
nuke @#$$#@$@ Edelbrock Carb issue rugbyguytx 2 211 03-25-2018, 09:02 AM
Last Post: Stanglover
  pertronix ignitor / nailpounder 13 532 11-29-2017, 11:01 PM
Last Post: nailpounder
  RPM air gap manifold fit under the hood ok? vikingsandpintos 5 628 11-08-2017, 08:23 AM
Last Post: turtle5353
  '71 Mustang clicking issue Heardatbeat 203 5,704 04-17-2017, 04:57 AM
Last Post: Heardatbeat
  Hurst on toploader issue erikroy57 14 961 03-29-2017, 03:55 PM
Last Post: Duncan Mach72
  Advice on Distributors please PerTronix vs Summit pposey 15 1,120 03-18-2017, 09:07 PM
Last Post: pposey
  351C Engine Vibration > 2500 RPM The General 36 6,688 10-21-2016, 06:44 PM
Last Post: The General
  need help toubleshooting a mechanical issue imusa76 6 728 07-13-2016, 11:29 AM
Last Post: imusa76



Users browsing this thread: 1 Guest(s)