• 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Need help guys.
#1
About 3 weeks ago, I took the mustang to work and back. Everything was fine.
Tried to start it many times since but no go.
It's a pretty standard 351 with cam and carby.
There's fuel from the electric fuel pump. Double check by manually opening the butterfly on the 750 holley to see the good squirts.
The only other thing which I think it could be is the new pertronix 111 billet dizzy/flamethrower 111 coil.
It also feels like it wants to backfire also... The dizzy is still tight in place! It hasn't moved? It was working fine at 14 degrees last time I drove it.
Like always, it starts straight away but dies straight away! Tried it 20 times, starts instantly , dies instantly, starts instantly, dies instantly.
Where should I start? Do the symptoms sound like they're carby related? ( Its done 1000 miles since a full rebuild), or would you suspect a dodgy pertronix module? (I got it from summit, less than 12 months ago.) Or could it be the flamethrower coil?, again bought new with the dizzy.
Or something else again?

Thanks heaps guys ...I'll wait to hear what you guys have to say before I start pulling things off.

[Image: Image3.png]
Jim
  Reply
#2
Jim it almost sounds like it has sucked a bit of crap into the carb. Have you got plenty of spark.

He has all the vices I admire and none of the virtues I despise
  Reply
#3
Luke, the fact that it starts straight away tells me there is good spark there.
If I had to guess, I wouldv'e said timing related... I should pull the cap off to see if one of the little adv springs has come off or something.
At the end of the day, I can pull the dizzy out and put my other electronic one in, and even pull the carby off and inspect it thoroughly, but I'd rather not if we can trace it to something in particular.

[Image: Image3.png]
Jim
  Reply
#4
JimNiki;192470 Wrote:About 3 weeks ago, I took the mustang to work and back. Everything was fine.
Tried to start it many times since but no go.
It's a pretty standard 351 with cam and carby.
There's fuel from the electric fuel pump. Double check by manually opening the butterfly on the 750 holley to see the good squirts.
The only other thing which I think it could be is the new pertronix 111 billet dizzy/flamethrower 111 coil.
It also feels like it wants to backfire also... The dizzy is still tight in place! It hasn't moved? It was working fine at 14 degrees last time I drove it.
Like always, it starts straight away but dies straight away! Tried it 20 times, starts instantly , dies instantly, starts instantly, dies instantly.
Where should I start? Do the symptoms sound like they're carby related? ( Its done 1000 miles since a full rebuild), or would you suspect a dodgy pertronix module? (I got it from summit, less than 12 months ago.) Or could it be the flamethrower coil?, again bought new with the dizzy.
Or something else again?

Thanks heaps guys ...I'll wait to hear what you guys have to say before I start pulling things off.
It sounds like you have an ignition issue. You need to check for power to the positive side of the coil while someone attempts to start it. You should have 12 volts while cranking and 9-10 volts with the ignition in th"run" position. The power while cranking is provide by th"I" terminal on the starter relay. After the key is released power is provided via a resistance wire that drops the voltage. Good luck.
Ron
  Reply
#5
If you know it isn't fuel and you got power then do what Ron suggests then start checking the dizzy and module. I like to eliminate basics first

He has all the vices I admire and none of the virtues I despise
  Reply
#6
Get a can of starting fluid and see if some squirts can keep it running or not. If it can you have a fuel issue, if I it can't you have an ignition issue.

'Mike'
73 Convertible - 351C/4V CC heads/4bolt/forged flat tops/comp 270/rhodes/mallory unilite/tri-power/hookers/glasspacks/c6/3.50 limited slip/Gear Vendors/Global West sub frames, strut rods and shelby style traction bars/ Rear sway bar/tilt steering (not original)

Pics of modifications included in:
  Reply
#7
I can't believe it! It was a stupid fuse!
I've just taken it for an overdue squirt!

Thanks again to all, you guys are the best fallback guys out there!

[Image: Image3.png]
Jim
  Reply
#8
Glad you got it figured out. Which fuse was it?

Doc

[Image: 6y14ea.jpg]

Project started 8-7-10
Completed: All new suspension, rebuilt 351C H Code bored .030 over with mild cam and intake, new 3.50 TracLok, custom exhaust system
Current "mini-project": interior upgrade Undecided
  Reply
#9
O.K. Starts...then dies right away. There is a 'run' resistor, I believe...your starting switch connects the ignition coil directly to battery, for max spark, at starting, then when start switch is released, a resistor is then in series with the coil, to prevent it from getting too hot. The run resistor on your car may be bad, or disconnected. If this really seems like the problem, let me know, and I will find where this run resistor lives. Good luck, Mark

Ok...I am new to the forum, and now see you have already found the issue, please disregard my ramblings! Mark
  Reply
#10
JimNiki;192496 Wrote:I can't believe it! It was a stupid fuse!
I've just taken it for an overdue squirt!

Thanks again to all, you guys are the best fallback guys out there!

Relief hey Jimbo,no $50 notes changing hands

He has all the vices I admire and none of the virtues I despise
  Reply
Share Thread:  


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  What are your guys thoughts on the new convex sport mirror assy OMS 27 1,069 09-21-2018, 04:04 PM
Last Post: jeremycfr
  Hi guys. It's been a while. JimNiki 7 357 08-08-2018, 04:39 PM
Last Post: JimNiki
  How do you guys mount a license plate to front of a 73 NG8264723 4 836 06-12-2017, 08:41 PM
Last Post: mpbsr
  Long time no see guys! Sumit 17 2,329 05-18-2015, 12:00 PM
Last Post: timachone
  What you guys think of my combo for engine. exceso 8 2,644 05-10-2015, 08:06 PM
Last Post: Spike Morelli
  A few 71's at Good-Guys Show 71mach1lady 9 1,451 03-16-2015, 04:14 PM
Last Post: 71mach1lady
  Mach 2013 Good-Guys Nashville 71mach1lady 2 738 12-20-2014, 06:22 PM
Last Post: jb73Mach
  Duraspark Upgrade Guys mdan575 1 906 11-26-2013, 02:18 PM
Last Post: Mister 4x4



Users browsing this thread: 1 Guest(s)