• 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Car won't turn over unless u jump the solenoid It's a 67 cougar though
#1
I thought I would ask here b/c Midlife is here and he did wonders with my wives 73 stang wiring.  I'm not sure hwat is wrong but it won;t start with the key or turn off with the key!  It's like it is powering backwardsw thorugh the alternator!
  Reply
#2
Did this just start? You probably have a bad starter solenoid, stuck with the ignition (I) line at battery voltage.

Let me check your shorts!
http://midlifeharness.com

[Image: Flamicon2.jpg]


[Image: oldfart.png]
  Reply
#3
I would start troubleshooting by making sure that the Red/Blue stripe wire is on the "I" terminal of the starter solenoid, closest to the battery, and that it has 0 volts when the key is off and 12V when the key is turned on. Disconnect the wire from the solenoid when doing the voltage test.

Steve
  Reply
#4
(08-03-2019, 09:36 AM)rvrtrash Wrote: I would start troubleshooting by making sure that the Red/Blue stripe wire is on the "I" terminal of the starter solenoid, closest to the battery, and that it has 0 volts when the key is off and 12V when the key is turned on. Disconnect the wire from the solenoid when doing the voltage test.

Steve
That's the "S" Terminal, not the "I" Terminal.  The I is for ignition, S is for Starter.

Let me check your shorts!
http://midlifeharness.com

[Image: Flamicon2.jpg]


[Image: oldfart.png]
  Reply
#5
(08-03-2019, 02:17 PM)midlife Wrote:
(08-03-2019, 09:36 AM)rvrtrash Wrote: I would start troubleshooting by making sure that the Red/Blue stripe wire is on the "I" terminal of the starter solenoid, closest to the battery, and that it has 0 volts when the key is off and 12V when the key is turned on. Disconnect the wire from the solenoid when doing the voltage test.

Steve
That's the "S" Terminal, not the "I" Terminal.  The I is for ignition, S is for Starter.
My apologies. I didn't have one in front of me to look at, and misspoke.

Steve
  Reply
#6
Yes, That said I did have to do some splicing when I added the inner fenders...
The symptoms are. It will not turn over with the key. If I jump the solenoid with my snap on jumper button it starts but then will not shut off. I did remove and check the ignition switch it seems fine. I OHM it to check the continuity when the key is turned. Could the starter solenoid be the culprit?
  Reply
#7
Yes, for not shutting off. To check it pull the wire off the "I" terminal when it is running and the key is off.

However, I suspect both problems are caused by the ignition switch not being adjusted correctly, or there is a problem with your splices for not starting and the solenoid is keeping it running.

Edit: For not starting, make that a problem with the splices or ignition switch, the key cylinder and switch are combined on '67s, not separate as with ,'71-'73s.



“If you can't explain it simply, you don't understand it well enough.”
--Albert Einstein
  Reply
#8
So i figured it out today. I had to add a 12 inch extension into the factory harness. Long story but it needed to happen. The 9 wires that are near the solenoid needed this extension. I was carefule and did the in and out car side correctly. I screwed up on the extension intself!. I had some wires in the 9 pin connector in the wrong place. I fixed them. It then woul start and die. I then traced that to the tach being reomved. I installed the factory tach and it started. I forgot the ignitionruns through the tach. I needed to remove the tach because it is goign to the body shop. I jumped th two tach wires and she purs wondefully!!! Checked the alternator and she is putting out almost 15 volts! Alll set!!
  Reply
Share Thread:  


Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  What did you do to your car today? droptop73 6,274 685,252 10-12-2019, 07:38 PM
Last Post: cwalker509
  new front spoiler does not fit...either my car got wider or MustangNJ 14 578 09-26-2019, 07:25 PM
Last Post: Carolina_Mountain_Mustangs
  I swear I put the power steering fluid in the car, not under the car MustangNJ 9 472 09-21-2019, 12:13 PM
Last Post: MustangNJ
  Front Bushing damage when lifting car tfowler9 23 844 09-09-2019, 12:16 PM
Last Post: JD79
  need help identifying car body color MustangNJ 20 674 08-22-2019, 08:56 AM
Last Post: MustangNJ
  Mustang Memories Car Show, Dearborn Aug 18th Stanglover 8 725 08-16-2019, 08:14 AM
Last Post: Stanglover
  No right side brake lights!!! Turn signals hazards work NG8264723 3 176 08-09-2019, 09:19 PM
Last Post: NG8264723
  car seems to struggle to crank and turn over at start up MustangNJ 9 327 08-08-2019, 01:03 PM
Last Post: MustangNJ



Users browsing this thread: 1 Guest(s)