• 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bad idle/stall when in drive
#1
The last month or two I have noticed my idle getting a little rough when I am in drive. When I idle in park it is pretty smooth and consistent. If I am sitting in drive in my driveway with foot on the brake, the idle gets a tad rough at times but not bad enough so I would think that the car is going to stall. When I am driving and I coast to a stop and then sit there in drive (like at a stoplight) the car tries to stall out from time to time. Then when I accelerate from the stop the car hesitates at first and then takes off. I started looking for vacuum leaks, checked the PCV valve checked fuel filters/lines. I am going to check the vacuum line to the modulator on the trans tomorrow. The carb floats are working fine and the level is perfect. Anybody have any ideas what could cause this kind of rough idle that only happens when the car is being driven? This problem is getting pretty especially when there is traffic.

Thanks
Scott
  Reply
#2
Vacuum leak, when was the last time the fuel filter was changed?
  Reply
#3
I was thinking vacuum leak too. I didn't notice any leak when I was spraying the ether around. I am going to check again. I just changed the fuel filter tonight.

Scott
  Reply
#4
Check your timing as well. If your like most of us and have found the need to merge rather quickly, your timing may have moved.

[Image: 2rr7aiv.png]

Just cruising along minding our own business when BAM!!! The LAWS show up.
  Reply
#5
I am going to throw the timing light on it again. I checked it about a week ago and it was where it was supposed to be. I wasn't thinking in that direction... good idea.

scott
  Reply
#6
Hi Scott,
If you've got points and condenser, then check those aswell.
DJ
  Reply
#7
I like the feedback, my car is having similar problems so I'm learning some stuff as well! I'm thinking mine has a vacuum leak.

Steve



[Image: 25yvyp3.jpg]
  Reply
#8
I am having a similar problem, going to look at changing my fuel filter. How would I go about testing for a vacuum leak on my 73?
  Reply
#9
Incorrect idle mixture setting

Heat soak/vapor lock

73 conv. 460, D0VE large valve heads, Performer RPM manifold, Voodoo 227/233 cam, Holley 950 HP carb, C6 trans, 3.25 trak-loc.
  Reply
#10
I have a pertronix flamethrower 3 and ignitor 3 coil on the mustang. I installed these parts last weekend but the trouble started well before I did that.

Scott
  Reply
Share Thread:  


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  Most aggressive idle cam recommendation for stock CJ heads scgamecock 9 566 11-24-2017, 07:06 AM
Last Post: TommyK
  Drive line angles Higgins56 5 426 09-22-2017, 11:12 AM
Last Post: Don C
  Longer drive shaft needed ? Higgins56 16 871 09-19-2017, 09:01 AM
Last Post: Mikes73
runninpony Installation of idle stop solenoid (kicker, compensator) Vanhook99 8 559 08-09-2017, 11:29 AM
Last Post: Don C
  bad timing issues, video Casperfast 20 1,112 04-16-2017, 11:46 AM
Last Post: Don C
  Bad odd compression test Video Casperfast 7 692 09-28-2016, 09:45 PM
Last Post: Casperfast
  Mechanical Help Please (fouled plugs/erratic idle/hard start) Paul4425 29 2,081 08-05-2016, 09:03 PM
Last Post: Paul4425
  Drive balance weight trans or reaend? KT-69 3 654 06-06-2016, 10:05 AM
Last Post: 73pony



Users browsing this thread: 1 Guest(s)